...

Septoplastie (deviatie de sept nazal)

Deviația de sept este o afecțiune în care septul nazal (osul și cartilajul care împart cavitatea nazală în jumătate) este deplasat spre stânga sau spre dreapta, îngreunând respirația. Estimările indică faptul că 80% dintre oameni prezintă o nealiniere a septului nazal. În funcție de gravitatea ei, poate să influențeze sau nu calitatea vieții.

Deviaţia septului nazal (DSN) produce obstrucţia nazală, inclusiv probleme asociate ca: congestie nazală, formarea crustelor, epistaxis, sinuzite. Funcţia tubei Eustache şi urechii medii sunt de asemenea afectate, ceea ce duce la formarea otitei medii secretorii sau supurative.

Cauze si Simptome

Dacă deviația de sept este minoră există posibilitatea ca pacientul să nu manifeste niciun simptom, dar dacă deviația este severă pacientul va manifesta unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • obstrucția uneia sau a ambelor fose nazale – cauzează insuficiență respiratorie și se manifestă mai pregnant când pacientul suferă de răceală, de o infecție a tractului respirator superior sau alergii care determină inflamația și îngustarea foselor nazale.
  • congestia nazală- cauzează rinoree
  • sângerările nazale – suprafața septului nazal poate deveni uscată, favorizând sângerările nazale
  • infecții frecvente sau recurente ale sinusurilor – pot fi rezultatul mucozităților blocate în cavitățile sinusale, determinând adesea dureri faciale și dureri de cap
  • respirație zgomotoasă în timpul somnului – apare frecvent la sugari și la copiii cu deviație de sept. Unele persoane se nasc cu o deviație de sept, în timp ce altele dezvoltă această afecțiune după leziuni sau traumatisme la nivelul nasului. Este necesară programarea unui consult de specialitate atunci când o nară este blocată (sau ambele nări) și nu răspunde la tratament, în cazul sângerărilor nazale frecvente sau al infecţiilor sinusale recurente.

Pentru ameliorarea simptomelor medicul poate prescrie decongestionante, medicamente care reduc congestia nazală, contribuind la eliberarea căilor respiratorii. Acestea sunt disponibile sub formă de pastile sau spray nazal. Pentru a corecta un sept nazal deviat este întotdeauna necesară intervenția chirurgicală.

O deviație de sept severă care produce obstrucție nazală poate determina:

  • gura uscată din cauza respirației orale cronice
  • respirație urât mirositoare
  • senzația de presiune sau congestie a căilor respiratorii nazale
  • tulburări de somn, din cauza neplăcerilor cauzate de imposibilitatea de a respira pe nas în timpul nopții
  • scăderea performanțelor intelectuale deoarece creierul nu se oxigenează corespunzător
  • stare de nervozitate, iritabilitate permanent
  • scăderea performanțelor în cadrul activităților sportive.

Tratament

Medicul ORL Romanat Dorin foloseste o tehnica operatorie moderna, minim invaziva, care nu produce durere in timpul operatiei, imediat postoperator si nici in perioada de vindecare. Tehnica chirurgicala endocopica pe care o utilizeaza ii permite sa lase liber nasul pacientului imediat postoperator si sa nu fie nevoie sa faca manevre dureroase asupra nasului in perioada de vindecare. Astfel, la trezirea din anestezie, pacientul observa deja ca poate respira mai bine pe nas. Este necesar ca pacientul sa vina o data pe saptamana la control, timp de 2-3 saptamani, pentru ca medicul sa se asigure ca procesul de vindecare decurge favorabil.

Alte avantaje ale interventiei endscopice pentru corectarea defectului de sept nazal sunt:

  • Respiratia se imbunatateste constant pana cand se termina procesul de vindecare.
  • Interventia nu lasa urme vizibile la exterior, pacientul nu va avea vanatai, umflaturi sau taieturi pe nas sau pe fata.
  • Se poate opera in acelasi timp deviatia de sept nazal si rinita cronica hipertrofica. Operatia pentru deviatie de sept nazal se face de obicei in acelasi timp cu operatia pentru micsorarea in dimensiuni a cornetelor nazale inferioare din rinita cronica hipertrofica. Chirurgul ORL foloseste o  metoda minim invaziva –  turbinoplastia inferioara cu radiofrecventa. Anterior operatiei, se fac analize de sange si pacientul este consultat de catre medicul anestezist.
  • Internarea dureaza 24 de ore (pacientul doarme o noapte in spital).
  • Operatia se poate face in orice anotimp fara ca temperatura de afara – prea scazuta sau prea ridicata– sa aiba vreun impact.
  • Recuperarea este rapida: pacientul isi poate relua activitatea obisnuita la 1-2 zile de la operatie.

Programează-te la o consultație

sau
Completează formularul

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.